Hester Stasse

Konijnen & Paarden

Net als mensen zijn paarden unieke persoonlijkheden om met verschillende situaties om te gaan.

Passie voor dieren

Ik ben een goed voorbeeld van hoe bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als klein kind al wilde ik alles weten over dieren en hun gedrag en wilde daar het liefst mijn beroep van maken. Helaas heb ik toen met deze passie niets gedaan, tot een paar jaar geleden.

Mijn grootste passie zijn paarden. Deze hebben altijd een enorme aantrekkingskracht op me gehad. Vanaf het eerste moment dat ik een paard zag, wilde ik bij die fantastische dieren in de buurt zijn. Helaas vond mijn vader dat toen een minder goed idee, dus werd ik veroordeeld tot het over slootjes springen om een pony te aaien, langs bakranden staan om te kijken hoe anderen reden en lezen over alles wat maar enigszins met paarden te maken had.

Op mijn vijftiende nam ik een krantenwijk zodat ik zelf mijn paardrijlessen kon betalen. Ik genoot van het rijden, maar vond op de manege niet de verbinding die ik zocht. Mijn droom van samen genieten, galopperend door bos en duin met de wind door manen en haren was ver te zoeken in de eindeloze rondjes die we door de binnenbak reden. Ik stortte me vervolgens volledig op waar ik dacht dat mijn toekomst lag: vliegtuigen.

Opleidingen

Nadat ik mijn studie Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek had afgerond belandde ik in Zweden in de auto-industrie. Pk’s maar dan anders. Ik kwam nauwelijks in contact met paarden, maar het bleef kriebelen. Toen ik in 2009 in Noord-Brabant terechtkwam voor een baan bij een ander groot internationaal bedrijf werden paarden mijn obsessie.

Paardenworkshop, cursussen en opleidingen

Dus ik nam weer paardrijles en volgde de ene paardenworkshop, cursus of opleiding na de andere. Gelukkig bleek er in de loop van de tijd heel wat veranderd in de paardenwereld en werd er bewuster omgegaan met het gedrag en het welzijn. Hun signalen  werden serieuzer genomen en dus werd er beter met paarden omgegaan. Wat dat laatste betreft valt er zeker nog terrein te winnen, maar het aantal amazones en ruiters die op een bewustere manier met hun paard omgaat groeit met de dag.

Geen idee met hoeveel paarden ik de afgelopen jaren gewerkt heb maar geloof me, het zijn er honderden geweest. Van één ding werd ik me echter steeds meer bewust: net als mensen zijn paarden unieke persoonlijkheden met hun eigen rugzakje, voorkeur en manier om met verschillende situaties  om te gaan. Ik ging me meer en meer verdiepen in het gedrag van paarden en hoe je deze in combinatie met hun eigenaar kunt ondersteunen om hun onderlinge relatie te verbeteren. Mensen een diepere verbinding te laten krijgen met zichzelf. Paarden reageren namelijk feilloos op jouw lichaamstaal, dit is voor mij ook een struikelblok geweest.

Dier en gedragstherapeut

Overigens zijn paarden niet de enige dieren die me fascineren. Nog steeds verzamel ik informatie over allerlei dieren en hun gedrag. Al jaren deel ik mijn huis en tuin met twee konijnen, Silver en Angel, die 24 uur per dag los rondlopen. Mijn diploma aan de Tinley Academie tot Gedragstherapeut voor Paarden heb ik aangevuld met het diploma Gedragstherapeut voor Konijnen. Verder hebben wolven, orka’s en roofvogels een speciaal plekje in mijn hart, maar ook draken en eenhoorns, dat heeft te maken met het feit dat ik graag fantasy-verhalen schrijf in mijn vrije tijd.

Coach met Paard als Spiegel

Naast gedragstherapeut voor paarden en konijnen ben ik afgestudeerd als Coach met Paard als Spiegel bij HorSense en als Instructeur Paard & Gedrag bij e-quine.com (ORUN Niveau 3 opleiding, erkend door KNHS en NOC*NSF, begeleid door o.a. Annemarie van der Toorn). Verder ben ik Centered Riding Instructeur Level I. Door middel van mijn bedrijf ‘Very Important Horse‘ draag ik de kennis en ervaring die ik in de loop der jaren heb verzameld graag over aan jou. Dat doe ik zowel via mijn gedragstrainingen en -consulten, als via de coachingtrajecten die ik onder de vlag ‘Man en Paard Coaching’ aanbied. Konijnenbezitters help ik via Konijnenproblemen Opgelost. Ook voor lezingen, presentaties, gastlessen, blogs en artikelen over deze onderwerpen ben je bij mij aan het goede adres. Heb je een vraag of kan je mijn hulp gebruiken, laat het dan vooral even weten; ik help je graag om een betere band met je paard, konijn en/of jezelf te krijgen!

Dierentrainers Academie
Beoordeling studenten

De opleidingen en workshops worden beoordeeld met gemiddeld een 8,7 en daar zijn we enorm trots op.