Nationaal Dierentrainers Congres 2019
Gepubliceerd op: 23 december 2019

Samenbrengen van dierentrainers

Eindelijk is het er dan toch van gekomen! De grote wens van eigenaar Toinny Lukken van de Dierentrainers Academie was om dierentrainers samen te brengen en hun expertises te delen. Iets wat heel gebruikelijk is in de dierverzorgingswereld maar nog niet eerder vertoond in dierentrainersland. Na ruim één jaar voorbereiden is het gelukt! 5 expertises hebben elkaar de hand geschud: dierentuinverzorgers, hondentrainers, afgevaardigden van het LNV, paardentrainers en wetenschappers!

Op vrijdag 27 september jl. togen ruim 90 dierentrainers/verzorgers van allerlei pluimages naar het idyllische stadje Megen, gelegen aan de Maas om daar o.a. te gaan luisteren naar een 8 tal zeer interessante sprekers die vol enthousiasme hun verhaal kwamen doen over hun vak en hun kennis wilden delen.

De dag werd op ludieke wijze ingeleid door minderbroeder Theo van het Franciscanenklooster, gelegen pal aan de overkant van een van de prachtige locaties die Megen rijk is, het voormalige Gymnasium. Tegenwoordig is dit het ‘Acropolis’ en doet nu dienst als gemeenschapshuis voor de inwoners van Megen. De karakteristieke uitstraling van een opleidingscentrum voor broeders is bewaard gebleven en je voelt de tijden van weleer.

Megen als uitverkoren locatie
Megen is niet zomaar uitverkoren geweest om het allereerste Dierentrainers Congres te organiseren. Het heeft twee kloosters, zoals genoemd het Franciscanenklooster van de eerste orde van minderbroeders en een tweede orde, de vrouwelijke tak van de Franciscanen, de Clarissen zusters die wonen in het Clarissenklooster. Laatste orde werd gesticht door Clara van Assisi. En laat Franciscus van Assisi nu de beschermheer van de dieren zijn! Hij kon praten met dieren en is, na zijn dood op 3 oktober in 1226, samen met Clara heilig verklaard. Dierendag is een ode aan Franciscus en wordt al eeuwenlang gevierd om hem te eren.

Na het hartverwarmende welkomstwoord door minderbroeder Theo werd de leiding overgenomen door Michel Rahn van het entertainmentbureau ‘Improvisatieacteurs’. Hij opende de dag en heeft op humoristische wijze de dag in goede banen geleid. De sfeer zat er al meteen goed in en is de hele dag als een zweem om ons heen blijven hangen.

De locatie en de doelstelling om eindelijk eens samen te komen en te praten over ons vak, onze kennis te delen heeft ertoe bijgedragen dat het een meer dan geslaagde dag is geweest!

Onze 8 sprekers

  • Martin van Hees – Zoölogisch directeur Beekse Bergen
    Waar komen dierentuinen eigenlijk vandaan, waar staan we nu en hoe kunnen we met elkaar het dierenwelzijn van dierentuindieren dusdanig verbeteren dat ons nageslacht nog steeds kan genieten van dieren onder menselijke zorg.
  • Aike Geers Med. – Docent biologie, ethiek, welzijn en gedrag aan het Aeres MBO Barneveld
    De ethische aspecten die horen bij dierenwelzijn en hoe dierentraining daar een steentje aan kan bijdragen.
  • Sabrina Brando Msc. – Directeur van AnimalConcepts
    De chimpansee die zijn nest maakt en naar de maan kijkt en de olifant die op het knopje drukt en de douche aanzet: verhalen over dierenwelzijn in de dierentuin.
  • Drs. C.M. (Chantal) Kapteijn – Gedragsbioloog Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht
    Lezing 1 Het welzijn van honden in laboratoria.
    Lezing 2 Het welzijn van paarden onder menselijke zorg.
  • Coen Landheer – Coördinator diertrainingen Aquazoo Leeuwarden
    Welzijn verhogen bij dierentuindieren (en dan specifiek ijsberen) d.m.v. de combinatie van training en keuzevrijheid voor dieren.
  • Saskia Verbruggen en Silke Kruk – Dierentrainers Landgoed Hoenderdael
    Het trainen van niet zoogdieren (roof)vogels) door middel van positieve bekrachtiging.
  • Marit Vernes – Animal Trainer Biomedical Research Centre
    Diertraining als middel voor het waarborgen en verbeteren van het dierenwelzijn van laboratorium apen.
  • Stephan Verwegen met Bumper – Nationale Politie afdeling surveillancehonden
    Het trainen van politiehonden op basis van positieve beloning

Meer nieuws:

30 nascholingspunten workshop Een Click met Kippen

De 1-daagse workshop ‘Een Click met Kippen’ is vanaf nu geaccrediteerd door de CKI (Commissie Kynologisch Instructeur) van de Raad van Beheer met 30 nascholingspunten in de categorie A. Wil je serieus aan de slag en je trainingsvaardigheden verbeteren als bijvoorbeeld...

Lees meer
Echt contact met je kat

Interview Toinny Lukken in Kattenmanieren Natuurlijk: er zijn einzelgängers die nauwelijks prijs stellen op menselijk gezelschap, maar in de regel mag je ervan uitgaan dat jouw kat het fijn vindt om aandacht van jou te krijgen. Dat kan door hem voer of een aai over...

Lees meer
Interview met Toinny Lukken van Dierentrainers Academie

Hester Tielrooy heeft me uitgedaagd om in een Zoom meeting te vertellen over mijn passie: mensen inspireren om verbinding te maken met hun dier(en). Nou dat is niet tegen dovemansoren gezegd! Ik vertel graag over mijn vak als dierentrainer en het opleiden van mensen...

Lees meer