Zin en onzin

over het trainen van dieren
onder menselijke zorg

Het managen/trainen van dieren is al sinds mensenheugenis een feit. Ondertussen zijn we al heel ver hierin. Maar het houden van dieren onder menselijke zorg staat momenteel behoorlijk ter discussie.

Circussen met wilde dieren zijn passé. De stroombanden worden vanaf 2020 verboden. Maar hoe zit het met het houden van huisdieren, kan dat over 50 jaar nog? Eten we dan nog vlees? Willen we nog honden en katten fokken met afwijkende uiterlijke kenmerken zoals korte snuiten of haarloos? Mogen we nog rijden op paarden en is het niet verplicht dat dieren, voor de consument gefokt, verrijkingsmaterialen aangeboden krijgen?

Hoe zit het trouwens met dierentuinen, bestaan deze over 50 jaar nog?

En als we ze willen behouden, hoe moet een dierentuin van de toekomst er dan uit gaan zien? Maar bovendien: kan dierentraining zorgen voor welzijn verbetering en negatieve stress verlagen bij onze dieren onder menselijke zorg? Allemaal vragen die ter discussie staan!

Dierentrainers Academie is van mening dat sluiten van dierentuinen te kort door de bocht is en dat het zeker mogelijk is dierentuinen te behouden. En dat het houden van dieren onder menselijke zorg zeker nog kan blijven voortbestaan. Maar dat er innovaties moeten plaatsvinden staat voor Dierentrainers Academie als een paal boven water. Bijvoorbeeld door het op grotere schaal trainen van de dieren om hun gezondheid te waarborgen. Naast educatie, conservatie en verrijking zou dit de vierde pijler moeten worden als het gaat om gedragsmanagement voor de toekomst.

Verslag

Lees hier het verslag van Dierentrainers Congres 2019

Nationaal Dierentrainers Congres 2019

Nationaal Dierentrainers Congres 2019

Samenbrengen van dierentrainers Eindelijk is het er dan toch van gekomen! De grote wens van eigenaar Toinny Lukken van de Dierentrainers Academie was om dierentrainers samen te brengen en hun expertises te delen. Iets wat heel gebruikelijk is in de dierverzorgingswereld maar nog niet eerder vertoond in dierentrainersland. Na ruim…

Sprekers

Het congres had geen doorgang kunnen vinden zonder onderstaande interessante sprekers. Onze hartelijke dank daarvoor!

Dierentrainers Academie
Beoordeling studenten

De opleidingen en workshops worden beoordeeld met gemiddeld een 8,7 en daar zijn we enorm trots op.